Sign Up

Sign Up to our social questions and Answers Engine to ask questions, answer people’s questions, and connect with other people.

Sign In

Login to our social questions & Answers Engine to ask questions answer people’s questions & connect with other people.

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

You must login to ask question.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

TN12th English Guide Vocabulary Confusables

Rate this post

Tamilnadu TN12th English Vocabulary Confusables

Homophones

Homophones are one of the groups of words pronounced alike but differ in meaning and spelling or both. (e.g.) carat, carrot; week, weak and hear, here.

 

Rewrite the following sentences by using the correct homophones for the underlined words:

Question 1.
Your excuse is excepted, you may go and sit in your place.
Answer:
Your excuse is accepted, you may go and sit in your place.

Question 2.
The government often adopted policies that made the poor and middle-class people to suffer.
Answer:
The government often adopted policies that made the poor and middle-class people to suffer.

Question 3.
My mother’s aid made a lot of different dishes and surprised us.
Answer:
My mother’s aide made a lot of different dishes and surprised us.

Question 4.
Are you all ready for the show?
Answer:
Are you all ready for the show?

Question 5.
Many experts believe it may be too late to prevent averse consequences to the world’s climate system.
Answer:
Many experts believe it may be too late to prevent adverse consequences to the world’s climate system.

Question 6.
Mr. Sathish was fined a sum of Rs. 20,000 as the prosecutor found the witness who could collaborate with the allegations.
Answer:
Mr. Sathish was fined a sum of Rs. 20,000 as the prosecutor found a witness who could corroborate with the allegations.

Question 7.
Rather than reading novels, Vishal prefers to hear the story aurally from his brother Kannan.
Answer:
Rather than reading novels, Vishal prefers to hear the story orally from his brother Kannan.

Question 8.
The trekkers began the assent on to the hill top immediately after the sunrise.
Answer:
The trekkers began the ascent on to the hill top immediately after the sunrise.

Question 9.
A boy near the navel officer was injured by the mob.
Answer:
A boy near the naval officer was injured by the mob.

Question 10.
The village people saw a peasant near the farm.
Answer:
The village people saw a pheasant near the farm.

Fill in with the right confusable to make a meaningful sentence

1. Grandma’s ……………… regarding the treatment of venomous snake bites using the ancient ……………… is interesting to hear, (antidotes/anecdotes)
2. Until the Government ……………… the lands, the land owners cannot ……………… its value. (apprise/appraise)
3. The police Inspector asked Raju to ……………… his reason in the FIR to ……………… the person he was complaining about, (indict/indite)
4. The Captain was ……………… in implementing an ……………… plan to trap the terrorists. (invidious/insidious)
5. The farmer exalted his son for his ……………… ideas which resulted in a bountiful harvest, (ingenious/ingenuous)
6. A ……………… at the sweet stall aroused their desire to have rasagullas. But they left in a ……………… when they heard that rasagulla’s were out of stock, (pique/peek)
7. During the ……………… of King Chandrakanth there used to be heavy ……………… (reign/rains)
8. The ……………… employee was ……………… to answer to his senior officer, (reluctant/reticent)
9. I have ……………… him since childhood before I saw him in the opening ……………… (scene/seen)
10. The ……………… of cattle ……………… the roar of a lion and trembled with fear, (heard/herd)
11. The story told by the ……………… fat man is not ……………… (credible/ credulous)
12. India is a ……………… country with many ……………… leaders, (popular/populous)
13. The Police tried to ……………… information from the boot leggar who used to sell ……………… liqour. (illicit/ elicit)
14. The aim of Maharishi was the elevation of the (soul/sole)
15. Fire fighting ……………… never have much time for their ……………… life, (personal/personnel)
Answer:
1. anecdotes/antidotes
2. appraise/ apprise
3. indite/indict
4. insidious/invidious
5. ingenuous/ingenious
6. peek/pique
7. reign/rains
8. reticent/reluctant
9. seen/scene
10. herd/heard
11. credulous/credible
12. populous/popular
13. elicit/illicit
14. sole/soul
15. personnel/personal

Homographs

Homographs are words (usually a pair) that are spelled alike but differ in meaning. They may or may not be pronounced the same way.

 

Related Posts

Leave a comment